7/27/2010

Mussaka

spód:
  • 5 ziemniaków
  • 2 małe bakłażany
Obrane ziemniaki ugotować na półmiękko. Gdy ostygną, pokroić na plasterki. Nieobranego bakłażana pokroić w plastry, wyłożyć na blasze i podpiec 10 minut w 200 stopniach. 

farsz mięsny:
  • 0,5kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 0,5 cebuli
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta zmielonych/rozgniecionych goździków
  • ok. 30g rodzynek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
Cebulkę posiekać i podsmażyć. Dorzucić na patelnię pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz miód. Podsmażyć kilka minut. Dorzucić mięso i smażyć ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, rodzynki oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gotować jeszcze ok. 10 minut aż odparuje nadmiar wody z pomidorów.

sos:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250ml mleka
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 125g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
W garnku roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażyć chwilę, cały czas mieszając, po czym dodać mleko. Sos dokładnie rozmieszać, by nie zrobiły się grudki. Można zmiksować. Dodać sól, pieprz i gałkę. Zdjąć z ognia i wlać do sosu jogurt, wsypać utarty ser i wbić jajko. Wszystko dobrze połączyć.

Żaroodporne naczynie lub prostokątną formę do ciast (wymiary: 22 x 26cm) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków. Posypać je odrobiną soli i pieprzu. Na nich ułożyć bakłażany, a następnie warstwę farszu mięsnego. Na samym wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepły sos.
Zapiekać 40 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy: