7/08/2010

Ciasto z waniliowym kremem bawarskim i musem malinowym

ciasto bezowe:
  • 4 białka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g migdałów
  • 70g cukru pudru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 60g cukru kryształ
Migdały zmielić z cukrem kryształem. Wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny. Ubić z cukrem pudrem. Dodać mąki migdałowej i przy pomocy drewnianej łyżki połączyć składniki. Wylać ciasto do formy (23 x 36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-18 minut.
Ostudzić, odwrócić do góry nogami i oderwać ostrożnie papier. Włożyć spowrotem do foremki.

mus malinowy:
  • 3 szklanki malin
  • 50g cukru
  • 50ml zimnej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
Maliny zmiksować na puree. Zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do gotujących się malin. Zdjąć z ognia, połączyć tak, by nie zostało grudek żelatyny. Przestudzić.

krem bawarski:
  • 5 żółtek
  • 70g cukru
  • 320ml mleka
  • połowa laski wanilii lub aromat waniliowy
  • 1,5 łyżki żelatyny w 50ml wody
  • 350ml kremówki

Żółtka ubić do białości z cukrem. Nożykiem wyskrobać ziarenka wanilii i dodać do mleka. Zagotować je. Powoli, cienką strużką wlewać gorące mleko do żółtek, mieszając. Postawić mieszaninę na małym ogniu, podgrzewać aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie połączyć. Ubić śmietanę i wmieszać ją delikatnie w ostudzony krem.

Na ostygnięte ciasto wylać połowę musu malinowego. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać warstwę kremu bawarskiego (również połowę porcji) i wstawić ciasto ponownie do lodówki. Gdy krem zastygnie, wylać na niego pozostałą ilość musu malinowego. Schłodzić do stężenia. Przekroić ciasto wzdłuż dłuższego boku na pół. Na jedną z nich wylać połowę pozostałego kremu bawarskiego i ostrożnie położyć na to drugą połowę ciasta. Wierz polać resztą kremu, uważając by nie pospływał na boki, i udekorować świeżymi malinami.

Brak komentarzy: