- 4 białka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g migdałów
- 70g cukru pudru
- 20g mąki ziemniaczanej
- 60g cukru kryształ
Ostudzić, odwrócić do góry nogami i oderwać ostrożnie papier. Włożyć spowrotem do foremki.
mus malinowy:
- 3 szklanki malin
- 50g cukru
- 50ml zimnej wody
- 1,5 łyżki żelatyny
krem bawarski:
- 5 żółtek
- 70g cukru
- 320ml mleka
- połowa laski wanilii lub aromat waniliowy
- 1,5 łyżki żelatyny w 50ml wody
- 350ml kremówki
Żółtka ubić do białości z cukrem. Nożykiem wyskrobać ziarenka wanilii i dodać do mleka. Zagotować je. Powoli, cienką strużką wlewać gorące mleko do żółtek, mieszając. Postawić mieszaninę na małym ogniu, podgrzewać aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie połączyć. Ubić śmietanę i wmieszać ją delikatnie w ostudzony krem.
Na ostygnięte ciasto wylać połowę musu malinowego. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać warstwę kremu bawarskiego (również połowę porcji) i wstawić ciasto ponownie do lodówki. Gdy krem zastygnie, wylać na niego pozostałą ilość musu malinowego. Schłodzić do stężenia. Przekroić ciasto wzdłuż dłuższego boku na pół. Na jedną z nich wylać połowę pozostałego kremu bawarskiego i ostrożnie położyć na to drugą połowę ciasta. Wierz polać resztą kremu, uważając by nie pospływał na boki, i udekorować świeżymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz