6/04/2010

Sosy do szparagów: sezamowy i szparagowo-śmietanowy.

sos sezamowy:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Wszystkie składniki wymieszać i polewać sosem ugotowane szparagi.

sos szparagowo-śmietanowy:
  • kilka sztuk ugotowanych szparagów (mogą być sama te twardsze końcówki)
  • 4 łyżki wody pozostałej po gotowaniu szparagów
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szparagi zmiksować na puree. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się twardszych, łykowatych części. Przetarte szparagi wymieszać w garnuszku z wodą, kremówką, majonezem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Postawić na gazie, zagotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Ostudzić.

Brak komentarzy: