- 300g białej fasoli
- 5 dużych marchewek
- pół cebulki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki colombo (po łyżeczce kolendry, chili, kuminu, kurkumy, po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, gorczycy, pieprzu, pięć goździków, gwiazdka anyżu - wymieszać i zmielić)
- łyżka śmietany
- sól, pieprz
- oliwa lub olej
Białą fasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować, ale tak, by była jeszcze troszkę twarda. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną na plasterki marchewkę. Po ok. 2min. dorzucić poszatkowaną cebulę i wsypać colombo. Smażyć jeszcze 3 minuty, następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z rączką. Postawić na gazie. Wlać 200ml wody i gotować ok. 5 minut. Dorzucić ugotowaną i odsączoną fasolkę. Dodać sok z cytryny, miód oraz śmietanę. Gotować pod przykryciem 15minut - aż marchewka i fasola będą wystarczająco miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz