6/03/2010

Lody czekoladowe

  • 300ml kremówki
  • 300ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80g - 100g cukru
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu
Mleko, śmietankę i cukier umieścić w garnuszku, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ubić żółtka do białości. Najpierw połączyć z kilkoma łyżkami gorącego mleka z kremówką, a następnie powoli wlewać do garnuszka z mlekiem i śmietaną. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia. Należy co jakiś czas zamieszać i uważać, by masa się nie zagotowała.
Rozpuścić czekoladę z łyżką masła. Zmiksować z masą mleczno-jajeczną. Dodać alkohol, wymieszać.
Wstawić do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Wstawić do lodówki. Powtarzać mieszanie lodów w odstępach półgodzinnych jeszcze około 5 razy.

Brak komentarzy: