- 300ml kremówki
- 300ml mleka
- 2 żółtka
- 80g - 100g cukru
- 200g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka spirytusu
Ubić żółtka do białości. Najpierw połączyć z kilkoma łyżkami gorącego mleka z kremówką, a następnie powoli wlewać do garnuszka z mlekiem i śmietaną. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia. Należy co jakiś czas zamieszać i uważać, by masa się nie zagotowała.
Rozpuścić czekoladę z łyżką masła. Zmiksować z masą mleczno-jajeczną. Dodać alkohol, wymieszać.
Wstawić do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Wstawić do lodówki. Powtarzać mieszanie lodów w odstępach półgodzinnych jeszcze około 5 razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz