6/03/2010

Lody wiśniowo-cytrynowe

  • 300ml kremówki
  • 300ml mleka
  • 2 żółtka
  • 140g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • 150g wiśni
Mleko, śmietankę i cukier umieścić w garnuszku, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ubić żółtka do białości. Najpierw połączyć z kilkoma łyżkami gorącego mleka z kremówką, a następnie powoli wlewać do garnuszka z mlekiem i śmietaną. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia. Należy co jakiś czas zamieszać i uważać, by masa się nie zagotowała.
Schłodzić.
Wymieszać sok z cytryny, skórkę i alkohol. Zmiksować ze schłodzoną masą mleczno-jajeczną. Dodać odpestkowane i podzielone na mniejsze części wiśnie, wymieszać. Wstawić do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Wstawić do lodówki. Powtarzać mieszanie lodów w odstępach półgodzinnych jeszcze około 5 razy.

Brak komentarzy: