- 300ml kremówki
- 300ml mleka
- 2 żółtka
- 140g cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka spirytusu
- 150g wiśni
Ubić żółtka do białości. Najpierw połączyć z kilkoma łyżkami gorącego mleka z kremówką, a następnie powoli wlewać do garnuszka z mlekiem i śmietaną. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia. Należy co jakiś czas zamieszać i uważać, by masa się nie zagotowała.
Schłodzić.
Wymieszać sok z cytryny, skórkę i alkohol. Zmiksować ze schłodzoną masą mleczno-jajeczną. Dodać odpestkowane i podzielone na mniejsze części wiśnie, wymieszać. Wstawić do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Wstawić do lodówki. Powtarzać mieszanie lodów w odstępach półgodzinnych jeszcze około 5 razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz