- 3 białka
- łyżka soku z cytryny
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 25g mąki pszennej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 100g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały lub nerkowe)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka. Gdy już będą sztywne, dodać cytrynę, a następnie cukier puder - nadal ubijając. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Wymieszać w osobnej miseczce mąki, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce tej mieszanki do masy jajecznej. Mieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone - przelać masę do formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem (tylko dno).
Piec w 170 stopniach przez 23 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz