5/26/2010

Biszkopt orzechowy do tortów

  • 3 białka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 50g cukru pudru
  • 25g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 100g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały lub nerkowe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka. Gdy już będą sztywne, dodać cytrynę, a następnie cukier puder - nadal ubijając. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Wymieszać w osobnej miseczce mąki, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce tej mieszanki do masy jajecznej. Mieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone - przelać masę do formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem (tylko dno).
Piec w 170 stopniach przez 23 minuty.

Brak komentarzy: