6/14/2010

Ciasto otrębowe z figami i orzechami włoskimi

  • 1 i 1/8 szklanki otrąb pszennych
  • 3/8 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 140g masła
  • 1/4 szklanki suchego maku
  • 80g orzechów włoskich, posiekanych
  • 80g suszonych fig, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka dobrze ubić. Masło roztopić z cukrem. Do ubitych jajek wsypać otręby i mak, wymieszać. Wlać masło z cukrem, połączyć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać bakalie.
Przelać ciasto do formy keksowej (8cmx28cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Piec w 180 stopniach przez 40 minut z termoobiegiem.

    Brak komentarzy: