biszkopt:
- 3 białka
- 2 żółtka
- 50g cukru pudru
- 60g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Dalej ubijać z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesiane mąki - najlepiej robić to na wolnych obrotach miksera. Gdy wszystko dokładnie się połączy, przelać masę do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy (24cm średnicy). Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
ciasto kruche:
- 115g zimnego masła
- 185g mąki krupczatki
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło posiekać. Szybko zagnieść razem z octem i zimną wodą. Torownicę wyłożyć papierem, ciasto rozwałkować i umieścić w formie (śr. 24cm). Ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Piec w 230 stopniach przez 20 minut. Pierwsze 10min - grzanie góra-dół, potem tylko dolne.
lemon curd (masa cytrynowa):
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka starta z jednej cytryny
- 5 żółtek
- 130-150g cukru
- 5 łyżek masła
Żółtka ubić dokładnie z cukrem. Sok, skórkę i masło umieścić w garnuszku i zagotować, następnie bardzo powoli wlewać do ubitych żółtek, miksując. Przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (ok. 10 min.) Masa nie może się zagotować.
Wylać masę na upieczony i jeszcze gorący spód z kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 10min w 160 stopniach przy włączonej tylko górnej grzałce.
beza:
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Na zapieczoną masę cytrynową położyć biszkopt, a następnie pokryć go bezą. Zapiekać przez 5 minut w 230 stopniach - górna grzałka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz