4/24/2010

Mini serniczki

spód:
  • 120g herbatników lub innych kruchych ciastek
  • 70g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wylepiać masą dno foremek do babeczek.

masa serowa:
  • 500g twarożku do serników lub zwykłego tłustego sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • aromat waniliowy
nadzienie: np. dowolne owoce, konfitura lub czekolada

Jajka i żółtko ubić z cukrem. Ser biały przełożyć do miski i miksując dodawać ubite jajka. Następnie dodać mąkę i aromat, połączyć dokładnie z serem. Nakładać do foremek po łyżce masy, następnie niewielką porcję wybranego nadzienia i dopełniać ponownie masą serową, zostawiając  pół centymetra odstępu od brzegu foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 25-30 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Brak komentarzy: