5/08/2010

Quiche z łososiem, ziemniakami i koperkiem

kruchy spód (na dwie formy o średnicy 25cm):
  • 1 żółtko
  • 300g mąki
  • 225g zimnego masła
  • 50ml zimnego mleka
  • szczypta soli
Przesiać mąkę, wymieszać z solą. Masło pokroić na drobniejsze kawałki, wlać mleko, wrzucić żółtko. Szybko zagnieść ciasto - max. przez 5min. Wstawić na dwie godziny do lodówki.
Podzielić na dwie równe części, rozwałkować je na wielkość formy. Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Umieścić w nich placki ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 10min.

nadzienie (ilość na jedną formę):
  • 250g dowolnej śmietany
  • 2 ziemniaki
  • 250g wędzonego łososia
  • dwie łyżeczki koperku posiekanego
  • 1 jajko + 1 białko
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • ew. sól, pieprz
Ziemniaki ugotować i pokroić w plasterki. Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną, koperkiem i skórką cytrynową. Przyprawić solą i pieprzem. Łososia podzielić na kawałki.
Na podpieczony spód wylać połowę masy śmietanowej. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie łososia. Zalać drugą połową masy.
Piec przez 25-30minut w 190 stopniach.

Brak komentarzy: