- 1 żółtko
- 300g mąki
- 225g zimnego masła
- 50ml zimnego mleka
- szczypta soli
Podzielić na dwie równe części, rozwałkować je na wielkość formy. Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Umieścić w nich placki ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 10min.
nadzienie (ilość na jedną formę):
- 250g dowolnej śmietany
- 2 ziemniaki
- 250g wędzonego łososia
- dwie łyżeczki koperku posiekanego
- 1 jajko + 1 białko
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- ew. sól, pieprz
Na podpieczony spód wylać połowę masy śmietanowej. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie łososia. Zalać drugą połową masy.
Piec przez 25-30minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz