- 1 żółtko
- 300g mąki
- 225g zimnego masła
- 50ml zimnego mleka
- szczypta soli
Podzielić na dwie równe części, rozwałkować je na wielkość formy. Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Umieścić w nich placki ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 10min.
nadzienie (ilość na jedną formę):
- 150g dowolnej śmietany
- 100g fety
- 1 jajko + 1 białko
- porwane liście szpinaku - ok. trzech garści
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- bazylia
- ew. sól i pieprz
Na podpieczony spód wylać połowę masy, następnie ułożyć warstwę szpinaku, zlać drugą połową masy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz