5/08/2010

Quiche ze szpinakim, fetą i pomidorami

kruchy spód (na dwie formy o średnicy 25cm):
  • 1 żółtko
  • 300g mąki
  • 225g zimnego masła
  • 50ml zimnego mleka
  • szczypta soli
Przesiać mąkę, wymieszać z solą. Masło pokroić na drobniejsze kawałki, wlać mleko, wrzucić żółtko. Szybko zagnieść ciasto - max. przez 5min. Wstawić na dwie godziny do lodówki.
Podzielić na dwie równe części, rozwałkować je na wielkość formy. Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Umieścić w nich placki ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 10min.

nadzienie (ilość na jedną formę):
  • 150g dowolnej śmietany
  •  100g fety
  • 1 jajko + 1 białko
  • porwane liście szpinaku - ok. trzech garści
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • bazylia
  • ew. sól i pieprz
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w plasterki. Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokruszoną fetę i zmiażdżony czosnek, zmiksować. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wylać połowę masy, następnie ułożyć warstwę szpinaku, zlać drugą połową masy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut.

Brak komentarzy: