5/08/2010

Jabłecznik francuski

 ciasto:
  • 75g masła
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka pokrojone w półplasterki
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po kolei: sól, jajka, mąki i proszek do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita, wylać ją do wyłożonej papierem tortownicy (średnica: 21cm). Na cieście ułożyć warstwę jabłek. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec przez 35 minut.

masa jajeczno-śmietanowa:
  • 150g śmietany
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem, następnie wymieszać ze śmietaną, dodać aromat waniliowy. Wylać na ciasto - zaraz po jego upieczeniu. Piec przez 25 minut w 170 stopniach, przez ostatnie 10 minut przy włączonej tylko górnej grzałce.

Brak komentarzy: