ciasto:
- 75g masła
- 100g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka pokrojone w półplasterki
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po kolei: sól, jajka, mąki i proszek do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita, wylać ją do wyłożonej papierem tortownicy (średnica: 21cm). Na cieście ułożyć warstwę jabłek. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec przez 35 minut.
masa jajeczno-śmietanowa:
- 150g śmietany
- 2 jajka
- 50g cukru
- aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem, następnie wymieszać ze śmietaną, dodać aromat waniliowy. Wylać na ciasto - zaraz po jego upieczeniu. Piec przez 25 minut w 170 stopniach, przez ostatnie 10 minut przy włączonej tylko górnej grzałce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz