- 550g mąki (w tym 3 łyżki na zaczyn)
- 75g cukru (w tym 2 łyżki na zaczyn)
- 25g drożdży
- 150ml mleka
- 3 jajka
- 200g miękkiego masła
- szczypta soli
- łyżeczka nitek szafranu
- 150g żurawiny
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i szafranem. Wlać do tego wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabianie, dodając po jednym jajku, a następnie po jednej łyżce masła. Gdy ciasto będzie już jednolite, wgnieść w nie żurawinę. Nie dosypywać więcej mąki, mimo że ciasto będzie lekko klejące. Odstawić na 1,5h do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta, formować z nich kulki i układać na blasze lub umieszczać w foremkach na babeczki. Ponownie odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz