5/22/2010

Brioszki z żurawiną i szafranem

  • 550g mąki (w tym 3 łyżki na zaczyn)
  • 75g cukru (w tym 2 łyżki na zaczyn)
  • 25g drożdży
  • 150ml mleka
  • 3 jajka
  • 200g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka nitek szafranu
  • 150g żurawiny
Z mleka, 3 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i drożdży sporządzić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i szafranem. Wlać do tego wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabianie, dodając po jednym jajku, a następnie po jednej łyżce masła. Gdy ciasto będzie już jednolite, wgnieść w nie żurawinę. Nie dosypywać więcej mąki, mimo że ciasto będzie lekko klejące. Odstawić na 1,5h do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta, formować z nich kulki i układać na blasze lub umieszczać w foremkach na babeczki. Ponownie odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Brak komentarzy: