ciasto:
- 300g orzechów włoskich
- 100g herbatników
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100g cukru
- 100g masła roztopionego
- 125ml mleka
- 2 łyżki rumu
Orzechy i herbatniki zmielić drobno, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem. Miksując dodawać na przemian masło, mleko i mieszankę orzechowo-mączną. Na koniec dodać rum. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy (22x26cm). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec pierwsze 20 min przy włączonych obu grzałkach, potem wyłączyć górną i piec jeszcze 10 min.
beza:
- 2 białka
- łyżka soku z cytryny
- 50g cukru pudru
- 70g cukru waniliowego
Cukier waniliowy zmiksować na puder. Wymieszać ze zwykłym cukrem. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodać sok z cytryny, następnie.mieszankę cukrów. Wylać masę na upieczone i jeszcze gorące ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika, piec w 160 stopniach przez 10-13min z włączoną górną grzałką. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
mus kawowy:
- 300g śmietany kremówki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125ml mleka
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
(Musu nie wychodzi zbyt wiele, więc równie dobrze można podwoić ilość jego składników.)Żelatynę rozprowadzić w zimnym mleku. Ustawić na gazie, zagotować. Dodać kawę, wymieszać, by nie zostały żadne grudki żelatyny. Przestudzić do temp. ok. 40 stopni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Nadal ubijając, dodać mąkę, a następnie połowę porcji mleka z żelatyną i kawą. Odstawić na 5 min do lodówki. Wyjąć, dodać drugą połowę porcji, ubijając.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Przełożyć je musem kawowym i odstawić na min. pół godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz