4/24/2010

Risotto z kalafiorem

  • 1 nieduży kalafior
  • szklanka namoczonego ryżu
  • 120g sera camembert
  • 50g płatków migdałowych
  • 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej

Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Ugotować w osolonej wodzie lub upiec (200 stopni przez 15min). Rozgrzać na patelni olej, wsypać ryż, przesmażyć przez 30sek, wlać 1 szklankę bulionu , wsypać tymianek i gotować na małym ogniu do momentu zaabsorbowania bulionu przez ryż. Wlać kolejną szklankę bulionu, poczekać aż wsiąknie w ryż, po czym dodać trzecią porcję. Gdy ryż będzie miękki, dorzucić kawałki kalafiora oraz sera camembert. Wsypać płatki migdałowe i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Wymieszać.

Brak komentarzy: