4/24/2010

Drobiowe roladki z botwinką w sosie żurawinowo-chrzanowym

roladki:
  • pierś z kurczaka
  • 3 pęczki botwinki
  • łyżka śmietany
  • sól
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • oliwa/olej
Filety umyć, podzielić na mniejsze, podłużne części. Rozbić na grubość ok. 7mm.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić botwinkę, podsmażyć. Dodać śmietanę, przyprawić. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Nakładać farsz z botwinki na filety i zwijać w roladki. Żeby się nie rozleciały, można wzmocnić je, wbijając po wykałaczce.
Roladki układać na blasze do pieczenia, posmarować po wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika. Temperatura: 210 stopni, czas: 30 minut.

sos żurawinowo-chrzanowy:
  • łyżka chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 100g żurawiny (lub 70g suszonej żurawiny i trochę wody; zrezygnować wtedy z dodatku cukru)
  • 2-3 łyżki cukru
Żurawinę umieścić w garnuszku, wsypać cukier. Ugotować. Owoce rozgniatać łyżką lub zmiksować. Dodać chrzan i jogurt, wymieszać. Polewać sosem upieczone roladki.

Brak komentarzy: