- pierś z kurczaka
- 3 pęczki botwinki
- łyżka śmietany
- sól
- gałka muszkatałowa
- pieprz
- oliwa/olej
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić botwinkę, podsmażyć. Dodać śmietanę, przyprawić. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Nakładać farsz z botwinki na filety i zwijać w roladki. Żeby się nie rozleciały, można wzmocnić je, wbijając po wykałaczce.
Roladki układać na blasze do pieczenia, posmarować po wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika. Temperatura: 210 stopni, czas: 30 minut.
sos żurawinowo-chrzanowy:
- łyżka chrzanu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 100g żurawiny (lub 70g suszonej żurawiny i trochę wody; zrezygnować wtedy z dodatku cukru)
- 2-3 łyżki cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz