- 400g mąki
- 25g drożdży
- 6-8 żółtek
- 180ml ciepłego mleka
- 70g masła
- 50ml oleju
- puree z jednego ziemniaka
- 80g cukru pudru
- aromat migdałowy
- 2 łyżki alkoholu (np. spirytus, wódka czy rum)
- 8-10 sztuk moreli
- 50g płatków migdałowych
Mąkę wymieszać z puree ziemniaczanym. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i przestudzić. Morele drobno pokroić.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn. Rozpocząć wyrabianie. Dodać żółtka z cukrem, następnie resztę mleka, olej i masło, aromat oraz alkohol. Wyrobić jednolite ciasto. Wrzucić morele i płatki migdałowe. Zagnieść jeszcze przez chwilę, by bakalie równomiernie rozmieściły się w cieście.
Przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babkę. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości formy. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Gdy ciasto wypełni całą formę (czyli po ok.1,5h) wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, przy czym ostatnie 10 min w temp. 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz