4/05/2010

Baba drożdżowa z migdałami i morelami

  • 400g mąki
  • 25g drożdży
  • 6-8 żółtek
  • 180ml ciepłego mleka
  • 70g masła
  • 50ml oleju
  • puree z jednego ziemniaka
  • 80g cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki alkoholu (np. spirytus, wódka czy rum)
  • 8-10 sztuk moreli
  • 50g płatków migdałowych
Do polowy porcji mleka, 2 łyżek mąki oraz łyżki cukru (odmierzonych z podanych ilości, nie dodatkowo!) wkruszyć drożdże. Wymieszać zaczyn i odstawić na 10-15min przykryty ściereczką.
Mąkę wymieszać z puree ziemniaczanym. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i przestudzić. Morele drobno pokroić.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn. Rozpocząć wyrabianie. Dodać żółtka z cukrem, następnie resztę mleka, olej i masło, aromat oraz alkohol. Wyrobić jednolite ciasto. Wrzucić morele i płatki migdałowe. Zagnieść jeszcze przez chwilę, by bakalie równomiernie rozmieściły się w cieście.
Przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babkę. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości formy. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Gdy ciasto wypełni całą formę (czyli po ok.1,5h) wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, przy czym ostatnie 10 min w temp. 170 stopni.

    Brak komentarzy: