4/03/2010

Pierogi z burakami i ricottą w sosie śmietanowo-koperkowym

ciasto:
  • 400g mąki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • ciepła woda - opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt suche
farsz:
  • 2 buraki
  • 1 ziemniak
  • 100g ricotty lub śmietankowego twarożku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • trochę podsmażonej cebuli
  • tymianek
  • sól i pieprz
Zagnieść jednolite ciasto z podanych składników i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Buraki i ziemniaki ugotować, następnie zetrzeć na tarce. Wymieszać z serkiem, przyprawami i cebulką. Aby masa była jednolita można ją zmiksować.
Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać koła. Na środek każdego z nich nakładać po łyżce farszu i formować pierogi. Wrzucać je na gotującą się, osoloną wodę. Gotować do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię, a woda ponownie zawrze.

sos śmietanowo-koperkowy:
  • pół łyżki chrzanu
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy: