- 400g mąki
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy
- ciepła woda - opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt suche
- 2 buraki
- 1 ziemniak
- 100g ricotty lub śmietankowego twarożku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- trochę podsmażonej cebuli
- tymianek
- sól i pieprz
Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać koła. Na środek każdego z nich nakładać po łyżce farszu i formować pierogi. Wrzucać je na gotującą się, osoloną wodę. Gotować do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię, a woda ponownie zawrze.
sos śmietanowo-koperkowy:
- pół łyżki chrzanu
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- łyżeczka soku z cytryny
- koperek
- sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz