3/13/2010

Pasztet sojowo-warzywny

  • 200g soi
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • po pół łyżeczki: zmielonego kminku, kolendry, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
Soję namoczyć przez noc, następnie ugotować. Marchewkę i ziemniaki również ugotować. Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć. Warzywa zmielić, wymieszać z jajkami, sosem sojowym i przyprawami. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (28x8cm). Piec przez 1,5 godziny w 170 stopniach.
Pasztet można również przygotować z dodatkiem pieczarek, papryki lub suszonych pomidorów.

Brak komentarzy: