- pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- pół kostki bulionowej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- pół cebuli, czosnek
- 100g suszonych moreli
- 50g płatków migdałowych
- skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy
- 100g sera pleśniowego (np. Lazur, Camembert, Brie)
- kardamon, cynamon, tymianek
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć. Wrzucić drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Smażyć przez ok. 7min. Kaszę wymieszać z zawartością patelni, posiekanymi morelami, płatkami migdałowymi, serem pokrojonym w drobną kostkę. Przyprawić.
Kurczaka umyć, usunąć odstające częsci i przekroić wzdłuż dłużego boku tak, by powstała kieszeń, którą następnie należy napełnić farszem z kaszy jaglanej. Kurczaka ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem blasze. Mięso posmarować po wierzchu mieszanką oliwy cynamonu, kardamonu i soli. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 25-30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz