3/20/2010

Kieszenie z kurczaka z kaszą jaglaną, morelami, migdałami i serem pleśniowym

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • pół kostki bulionowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • pół cebuli, czosnek
  • 100g suszonych moreli
  • 50g płatków migdałowych
  • skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy
  • 100g sera pleśniowego (np. Lazur, Camembert, Brie)
  • kardamon, cynamon, tymianek
Kaszę ugotować w szklance wody z dodatkiem kostki bulionowej, soli, pieprzu i łyżki oliwy z oliwek.
 Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć. Wrzucić drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Smażyć przez ok. 7min. Kaszę wymieszać z zawartością patelni, posiekanymi morelami, płatkami migdałowymi, serem pokrojonym w drobną kostkę. Przyprawić.
Kurczaka umyć, usunąć odstające częsci i przekroić wzdłuż dłużego boku tak, by powstała kieszeń, którą następnie należy napełnić farszem z kaszy jaglanej. Kurczaka ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem blasze. Mięso posmarować po wierzchu mieszanką oliwy cynamonu, kardamonu i soli. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 25-30min.

Brak komentarzy: