3/13/2010

Brioche

  • 370g mąki
  • 50g cukru
  • 7g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 100ml mleka
  • 3 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Wlać mleko, wbić jajka wyrobić ciasto. Dodać masło i aromat, wyrabiać do momentu, gdy ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 1,5h.
Ciasto podzielić na 12 części, formować kulki (można je również nadziać dżemem czy czekoladą) i układać obok siebie w formie. Odstawić do ponownego wyrastania na 1h.
Przed pieczeniem posmarować wierzch bułeczek jajkiem roztrzepanym z łyżką cukru.
Piec w 180 stopniach przez 30min.

Brak komentarzy: