kruche ciasto:
- 300g mąki
- 150g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Rozwałkowywać ciasto na grubość 2-3mm i wycinać kółka większe od foremek. Foremki (posmarowane masłem) wylepiać ciastem. Ponakłuwać dno widelcem. Wstaić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec 5min. Ostudzić.
nadzienie z suszonych owoców:
- 100g żurawiny (daktyli)
- pół jabłka
- pół szklanki soku z pomarańczy (z cytryny)
Nałożyć po łyżeczce musu do podpieczonego ciasta kruchego.
masa orzechowa:
- 150g migdałów (orzechów pecan lub włoskich)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
Wypełnić masą babeczki.
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut.
Najlepiej wyjmować babeczki z foremek jeszcze, gdy są ciepłe - wtedy łatwiej wychodzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz