3/20/2010

Kruche babeczki: migdały z żurawiną lub daktyle z orzechami pecan

Dwie wersje - żurawina z migdałami lub (w nawiasach) daktyle z orzechami pecan.

kruche ciasto:
  • 300g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
 Mąkę i cukier przesiać. Masło posiekać na kawałki. Dodać żółtko i śmietanę, zagneść jednolite ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowywać ciasto na grubość 2-3mm i wycinać kółka większe od foremek. Foremki (posmarowane masłem) wylepiać ciastem. Ponakłuwać dno widelcem. Wstaić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec 5min. Ostudzić.

nadzienie z suszonych owoców:
  • 100g żurawiny (daktyli)
  • pół jabłka
  • pół szklanki soku z pomarańczy (z cytryny)
Suszone owoce posiekać, jabłko zetrzeć. Umieścić w rondelku. Wlać sok z pomarańczy (cytryny). Postawić na ogniu, gotować ok. 5 min, a następnie zmiksować na mus. Wystudzić.
Nałożyć po łyżeczce musu do podpieczonego ciasta kruchego.

masa orzechowa:
  • 150g migdałów (orzechów pecan lub włoskich)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
Orzechy zmielić. Jajka ubić z cukrem, połączyć z orzechami. Dokładnie wymieszać do połączenia.
Wypełnić masą babeczki.

Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut.
Najlepiej wyjmować babeczki z foremek jeszcze, gdy są ciepłe - wtedy łatwiej wychodzą.

Brak komentarzy: