Gulasz:
- 200g fasoli adzuki
- 400ml przecieru pomidorowego
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- pół papryki
- jabłko
- 1 łyżeczka cząbru, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól
- olej do smażenia
Fasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować (trwa to ok. 2h). Podsmażyć posiekaną cebulkę, pora i czosnek. Dorzucić pokrojone drobno jabłko i paprykę. przyprawić cząbrem i pieprzem cayenne. Wrzucić ugotowaną fasolkę i wlać przecier pomidorowy. Posolić. Dusić przez kilka minut.
Kulki drobiowe:
- pierś z kurczaka
- pół czerstwej bułeczki namoczonej w mleku
- 2 łyżki otrąb
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka fenugryki
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Mięso umyć, oczyścić i zmielić wraz z kajzerką. Dodać otręby, kurkumę oraz pieprz. Wymieszać dokładnie. Zagotować wodę z solą, fenugryką i olejem. Z mięsa formować małe kulki o średnicy 2-3cm i wrzucać je na gotującą się wodę. Wyjmować, gdy woda ponownie zawrze (czyli po ok. 4-5min).
Gotowe kuleczki przełożyć do gulaszu.
Gulasz podałam z kaszą gryczaną, ale równie dobrze sam może wystąpić w roli pełnego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz