3/06/2010

Gulasz: fasolka adzuki i kulki drobiowe

Gulasz:
  • 200g fasoli adzuki
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • pół papryki
  • jabłko
  • 1 łyżeczka cząbru, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól
  • olej do smażenia
Fasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować (trwa to ok. 2h). Podsmażyć posiekaną cebulkę, pora i czosnek. Dorzucić pokrojone drobno jabłko i paprykę. przyprawić cząbrem i pieprzem cayenne. Wrzucić ugotowaną fasolkę i wlać przecier pomidorowy. Posolić. Dusić przez kilka minut.

Kulki drobiowe:
  • pierś z kurczaka
  • pół czerstwej bułeczki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki otrąb
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka fenugryki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Mięso umyć, oczyścić i zmielić wraz z kajzerką. Dodać otręby, kurkumę oraz pieprz. Wymieszać dokładnie. Zagotować wodę z solą, fenugryką i olejem. Z mięsa formować małe kulki o średnicy 2-3cm i wrzucać je na gotującą się wodę. Wyjmować, gdy woda ponownie zawrze (czyli po ok. 4-5min).
Gotowe kuleczki przełożyć do gulaszu.

Gulasz podałam z kaszą gryczaną, ale równie dobrze sam może wystąpić w roli pełnego dania.

    Brak komentarzy: