- 320g mąki krupczatki
- 50g cukru pudru
- 180g zimnego masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200g zmielonych nerkowców (można też użyć migdałów)
- 50g mąki
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 2 małe jajka
- 20 suszonych fig
- 2 łyżki gorącej wody
- 30g brązowego cukru
- otarta skórka z pomarańczy
Wyrobić ciasto z nerkowcami, rownież wstawić do lodówki.
Masę na kruche ciasto rozwałkować na wielkość formy (o średnicy 26cm, lub prostokątna 22x26cm). Blachę wysmarować masłem i ułożyć w niej ciasto. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 12min w 180 stopniach. Ostudzić (koniecznie, inaczej przy kolejnym pieczeniu wyjdzie zakalec).
Na kruche ciasto wylać masę orzechową. Na niej ułożyć przekrojone wzdłuż na dwie częsci figi. Polać syropem przygotowanym z gorącej wody, brązowego cukru i skórki pomarańczowej. Można dodatkowo posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 40min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz