2/20/2010

Tarta z orzechami nerkowca i suszonymi figami

kruche ciasto:
  • 320g mąki krupczatki
  • 50g cukru pudru
  • 180g zimnego masła 
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
ciasto orzechowe:
  • 200g zmielonych nerkowców (można też użyć migdałów)
  • 50g mąki
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 małe jajka
poza tym:
  • 20 suszonych fig
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 30g brązowego cukru
  • otarta skórka z pomarańczy
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Zrobić to jak najszybciej, by masło nie zdążyło stopnieć. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Wyrobić ciasto z nerkowcami, rownież wstawić do lodówki.
Masę na kruche ciasto rozwałkować na wielkość formy (o średnicy 26cm, lub prostokątna 22x26cm). Blachę wysmarować masłem i ułożyć w niej ciasto. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 12min w 180 stopniach. Ostudzić (koniecznie, inaczej przy kolejnym pieczeniu wyjdzie zakalec).
Na kruche ciasto wylać masę orzechową. Na niej ułożyć przekrojone wzdłuż na dwie częsci figi. Polać syropem przygotowanym z gorącej wody, brązowego cukru i skórki pomarańczowej. Można dodatkowo posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 40min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Brak komentarzy: