- 3 jajka
- 1 białko
- 80g cukru pudru
- 90g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dno formy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto. Piec w 175 stopniach przez 35-40min, grzanie góra-dół. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 50-60cm na ziemię. Odstawić z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
krem truskawkowo-jogurtowy:
- 200ml kremówki
- 150ml jogurtu
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 200g truskawek zmiksowanych na puree
porzeczkowy curd:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150g cukru
- 3/4 szklanki porzeczek zmiksowanych na puree
- sok z 1 cytryny
- 80g masła
Uwaga: Jeśli masa mimo osiągnięcia temperatury pokojowej nadal jest zbyt lejąca się, można ponownie ją podgrzać i połączyć z 1 łyżeczką żelatyny.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszy wyłożyć częśc kremu truskawkowo-jogurtowego, przykryć kolejnym blatem. Teraz wyłożyć część ostudzonego curd porzeczkowego, położyć kolejny biszkopt. Wierzch pokryć pozostałą ilością kremu, a następnie resztą curd 'narysować' spiralę lub inny wzór na kremie. Przyozdobić truskawkami. Odstawić do lodówki na 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz