2/11/2010

Torcik z kremem truskawkowo-jogurtowym oraz z porzeczkowym curd

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 80g cukru pudru
  • 90g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie - gdy piana będzie już sztywna - dodać sok z cytryny. Dodawać po kolei żółtka, wciąż ubijając. Mąki wymieszać i przesiewać do ciasta, delikatnie mieszając.
Dno formy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto. Piec w 175 stopniach przez 35-40min, grzanie góra-dół. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 50-60cm na ziemię. Odstawić z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

krem truskawkowo-jogurtowy:
  • 200ml kremówki
  • 150ml jogurtu
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200g truskawek zmiksowanych na puree
Zmiksowane truskawki podgrzać w garnuszku. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wmieszać do truskawek. Odstawić do przestudzenia. Ubić kremówkę, pod koniec dodając cukier i mąkę. Wlać jogurt, a następnie stopniowo dodawać puree truskawkowe, nadal ubijając.

porzeczkowy curd:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150g cukru
  • 3/4 szklanki porzeczek zmiksowanych na puree
  • sok z 1 cytryny
  • 80g masła
Puree porzeczkowe umieścić razem z sokiem z cytryny w garnuszku. Zagotować. Jajka i żółtko ubić z cukrem, bardzo powoli dodawać gorące puree, wciąż ubijając. Postawić ponownie na gazie (powinien być bardzo malutki) i dodać pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać curd, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie wolno doprowadzić do wrzenia masy, bo jajka zetną się i powstaną grudki. Gdy curd zgęstnieje odstawić do przestudzenia.
Uwaga: Jeśli masa mimo osiągnięcia temperatury pokojowej nadal jest zbyt lejąca się, można ponownie ją podgrzać i połączyć z 1 łyżeczką żelatyny.

Biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszy wyłożyć częśc kremu truskawkowo-jogurtowego, przykryć kolejnym blatem. Teraz wyłożyć część ostudzonego curd porzeczkowego, położyć kolejny biszkopt. Wierzch pokryć pozostałą ilością kremu, a następnie resztą curd 'narysować' spiralę lub inny wzór na kremie. Przyozdobić truskawkami. Odstawić do lodówki na 1h.

Brak komentarzy: