2/12/2010

Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami i szczyptą chili

  • 225g mąki
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 50g kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g masła
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki suszonych wiśni
  • pół szklanki wiśni w syropie
  • pół łyżeczki chili
Mąkę wymieszać z kakao, chili, sodą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem, wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie połączyć z czekoladą i masłem oraz mieszanką suchych składników. Na koniec dodać suszone wiśnie i wiśnie w syropie (z częścią syropu). Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (z podanych składników wychodzi 12 sztuk), piec w 200 stopniach przez 25-30 min.

Brak komentarzy: