2/09/2010

Krem szpinakowy z ziemniakami, groszkiem i kładzionymi kluseczkami

krem:
  • 450g szpinaku
  • 3 ziemniaki
  • 2 garście groszku zielonego
  • 375ml mleka
  • 625ml wody
  • pół kostki bulionowej
  • 2 łyżki śmietankowego serka topionego
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta bazylii, tymianku i rozmarynu
  • sól i pieprz
kluseczki:
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • 50-70ml wody
  • sól
Cebulkę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dorzucić szpinak, poddusić chwilę. Zagotować wodę z kostką bulionową, wrzucić obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Dorzucić szpinak oraz groszek, wlać mleko i dodać serek topiony, przyprawić. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę na krem. Jeśli jest zbyt rzadka zagęścić łyżką mąki.
Jajko połączyć z mąką i wodą. Posolić. Dokładnie wymieszać i wykładać łyżeczką na gotujący się krem szpinakowy. Gotować jeszcze ok. 2-3 min.

Brak komentarzy: