2/13/2010

Gulasz warzywny z kostką sojową

  • kostka sojowa (np. Polgrunt) lub kotlety sojowe a la schabowe (np. Sante)
  • 400g cukinii
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 200g fasolki szparagowej
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub 2 pomidory w sezonie)
  • 1 cebula
  • pół kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka majonezu
  • tymianek, oregano, pieprz cayenne i sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
+ 200g kaszy gryczanej

Kostkę sojową lub kotlety sojowe zalać gorącą wodą i odstawić na 10min. Marchewkę i fasolkę ugotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Nomoczoną kostkę lub kotlety odsączyć i dorzucić na patelnię. Jeśli używamy kotletów należy je wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć przez chwilę do zarumienienia. Wrzucić pokrojoną na kawałki cukinię oraz paprykę. Ugotowaną marchewkę pokroić na kawałki i razem z fasolkę również dorzucić na patelnię. Wlać przecier pomidorowy, wkruszyć kostkę bulionową, dodać majonez. Pzyprawić. Dusić pod przykryciem do momentu, kiedy cukinia będzie miękka.
Podawać z kaszą gryczaną.

Brak komentarzy: