- kostka sojowa (np. Polgrunt) lub kotlety sojowe a la schabowe (np. Sante)
- 400g cukinii
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 200g fasolki szparagowej
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub 2 pomidory w sezonie)
- 1 cebula
- pół kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżka majonezu
- tymianek, oregano, pieprz cayenne i sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Kostkę sojową lub kotlety sojowe zalać gorącą wodą i odstawić na 10min. Marchewkę i fasolkę ugotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Nomoczoną kostkę lub kotlety odsączyć i dorzucić na patelnię. Jeśli używamy kotletów należy je wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć przez chwilę do zarumienienia. Wrzucić pokrojoną na kawałki cukinię oraz paprykę. Ugotowaną marchewkę pokroić na kawałki i razem z fasolkę również dorzucić na patelnię. Wlać przecier pomidorowy, wkruszyć kostkę bulionową, dodać majonez. Pzyprawić. Dusić pod przykryciem do momentu, kiedy cukinia będzie miękka.
Podawać z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz