2/08/2010

Rustykalny placek ze śliwkami, suszonymi morelami i jabłkowym curdem. W polewie miodowo-imbirowej.

kruche ciasto:
  • 200g mąki krupczatki
  • 120g mąki pszennej razowej
  • 100g drobnych płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • 200g masła
  • 60g brązowego cukru
  • 60g cukru białego
  • 2 łyżki śmietany
  • aromat cytrynowy
  • garść słonecznika
  • 2 garście sezamu

jabłkowy curd:
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru

nadzienie:
  • 350g śliwek
  • 100g suszonych moreli

polewa miodowa:
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Z sześciu pierwszych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotować jabłkowy curd. W tym celu należy obrać jabłka i zetrzeć je na tarce (ja co prawda nie jabłek obrałam, jednak żeby masa wyglądała "jak człowiek" - lepiej je obrać). Przełożyć do rondelka, wlać sok z cytryny, dodać przyprawy i podgrzać, mieszając co jakiś czas. Gotować przez ok. 10min, aby część wody odparowała. Jajka ubić z cukrem i, miksując, powoli dodawać do nich gorący mus jabłkowy. Masę ponownie postawić na gazie (powinien być bardzo malutki), mieszając dodawać pokrojone na kawałki masło. Curd podgrzewać aż masło zupełnie się rozpuści, a cała masa zacznie gęścieć. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Śliwki  poprzekrajać na połówki, odpestkować; suszone morele pokroić na paski grubości ok. 4mm.
Z lodówki wyjąć pierwszą części ciasta. Zagnieść ją razem z sezamem i słonecznikiem. Wyłożyć ciastem dno okrągłej formy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) o średnicy 26cm. Wyjąć kolejną część ciasta z lodówki, zagnieść chwilę dodając aromat cytrynowy i wyłożyć nim kolejną formę. Ciasto podpiec przez 20 min w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika jeden z placków (ten z aromatem cytrynowym), ułożyć na nim połówki śliwek i posypać morelami. Całość pokryć jabłkowym curdem, wstawić z powrotem do piekarnika. Piec dalej, tym razem przez 25-30min w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Blat z sezamem i słonecznikiem będzie wierzchnią warstwą ciasta - należy go położyć na nadzieniu do góry nogami tak, by powierzchnia była gładka.
Przygotować polewę - miód rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z cytryny oraz imbir, wymieszać. Polać nią ciasto.

1 komentarz:

kuchasia pisze...

Prezentuje się pysznie :-)