2/06/2010

Kurczak w cieście naleśnikowym z selerem, ananasem i suszonymi owocami

  • pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 selera
  • 1 papryka
  • 80g suszonych moreli
  • 50g suszonych jabłek
  • 3 plasterki ananasa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • cynamon, imbir, pieprz cayenne, sól
  • olej do smażenia
Z jajka, mleka i mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do gotującej się wody, pogotoiwać ok. 5 min aż mięso będzie miękkie w środku. Odcedzić, przestudzić, a następnie obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron.
Seler zetrzeć, paprykę, morele, jabłka i ananasa pokroić. Cebulkę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni. Dorzucić seler, paprykę, morele, jabłka i ananasa. Dodać sos sojowy, miód, sok z pomarańczy i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok. 10min. Wymieszać ze śmietaną.
Podawać z przygotowanym kurczakiem w cieście oraz brązowym ryżem.

Brak komentarzy: