- 1 szklanka mąki (pół na pół zwykłej z razową)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 60g miękkiego masła
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce w zależności od wielkości)
- 2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
- 2 brzoskwinie
Piekarnik nastawić na 175°C. Formę (keksówka 8cmx28cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.
W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty na najwolniejsze (lub w ogóle odłożyć mikser i wziąć łyżkę - jak ja to robię). Połowę mieszanki mącznej przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać delikatnie tylko do momentu połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Teraz dodać drugą połowę mąki i kandyzowany imbir i znów delikatnie wymieszać, aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto przełożyć do formy ułożyć na nim półplasterki brzoskwiń i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz