1/02/2010

Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem

  • 1 szklanka mąki (pół na pół zwykłej z razową)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 60g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
  • 2 brzoskwinie

Piekarnik nastawić na 175°C. Formę (keksówka 8cmx28cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.
W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty na najwolniejsze (lub w ogóle odłożyć mikser i wziąć łyżkę - jak ja to robię). Połowę mieszanki mącznej przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać delikatnie tylko do momentu połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Teraz dodać drugą połowę mąki i kandyzowany imbir i znów delikatnie wymieszać, aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto przełożyć do formy ułożyć na nim półplasterki brzoskwiń i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min.

Brak komentarzy: