12/29/2009

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

  • 5 średnich marchewek
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garście drobnego makaronu
  • pół cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka imbiru
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
2 z marchewek pokroić na półplasterki, pozostałe 3 zetrzeć na tarce. Poszatkowaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać imbir, pieprz, koncentrat pomidorowy, wrzucić marchewkę. Smażyć 5 minut. Przełożyć zawartość patelni do gotującego się bulionu, dorzucić soczewicę. Przyprawić kuminem i solą, wlać mleko. Gotować 15min, po czym dorzucić makaron i gotować do momentu aż będzie miękki.

Brak komentarzy: