średnica: 21cm
- 500g sera białego trzykrotnie mielonego
- 125g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 120g cukru
- torebka budyniu o smaku karmelowym
- 3 jajka
- 200g digestive w czekoladzie (lub innych kruchych ciastek w czek.)
- 70g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100ml wody
- 50g masła
- 150g kremówki
Ser i serek waniliowy utrzeć z cukrem. Dodać kremówkę, zmiksować. Dodawać po jednym jajku, miksując, a następnie wyspać budyń. Przestać miksować, gdy masa będzie jednolita, bez grudek. Wylać masę serową na spód z ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 175 sopniach przez 55-60 minut. Ostudzić.
Cukier skarmelizować w garnuszku z grubym dnem. Masło rozpuścić w ciepłej wodzie, po czym wlać do karmelu. Karmel stwardnieje, należy go dalej gotować, aż ponownie będzie płynny, wtedy dolać kremówkę, wymieszać. Wylać polewę na upieczony i ostudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz