12/29/2009

Sernik karmelowy

sernik:
średnica: 21cm
  • 500g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 125g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 120g cukru
  • torebka budyniu o smaku karmelowym
  • 3 jajka
  • 200g digestive w czekoladzie (lub innych kruchych ciastek w czek.)
  • 70g masła
polewa karmelowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100ml wody
  • 50g masła
  • 150g kremówki
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy (wyłożonej papierem).
Ser i serek waniliowy utrzeć z cukrem. Dodać kremówkę, zmiksować. Dodawać po jednym jajku, miksując, a następnie wyspać budyń. Przestać miksować, gdy masa będzie jednolita, bez grudek. Wylać masę serową na spód z ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 175 sopniach przez 55-60 minut. Ostudzić.

Cukier skarmelizować w garnuszku z grubym dnem. Masło rozpuścić w ciepłej wodzie, po czym wlać do karmelu. Karmel stwardnieje, należy go dalej gotować, aż ponownie będzie płynny, wtedy dolać kremówkę, wymieszać. Wylać polewę na upieczony i ostudzony sernik.

Brak komentarzy: