12/06/2009

Ciasto chałwowe

  • 350g chałwy
  • 100ml mleka
  • 2 całe jajka + 1 białko
  • 100g cukru
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko zagotować, wkruszyć chałwę. Ciągle podgrzewając, mieszać aż do zupełnego rozpuszczenia się chałwy i powstania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (28cmx8cm). Piec w 170 stopniach przez 35-40min.
Posypać po wierzchu kawą Inką.

4 komentarze:

Kasia pisze...

wow! może być super!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

witam się :)

Chciałam powiedzieć, ze ciacho się pięknie prezentuje na tym błekitnym Bolesławcu :)

Widzę też, że poniżej dałaś przepis na ciasto z buraczkami, czy to z przepisu Polki? Jeszcze go nie robiłam, ale mam na nie ochotę...

Pozdrawiam!

asieja pisze...

lubię chałwę
polubiłabym Twoje wymyślne ciasto :-)

Ruda Wiewióra pisze...

zdolniacha :)
uwielbiamy chałwę więc na pewno spróbujemy
widzę, że preferujemy podobne smaki a nawet kolory :)

pozdrawiam