12/25/2009

Biszkopt

biszkopt do tortownicy 20cm:

  • 5 jajek
  • 160g cukru pudru
  • 125g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
biszkopt do tortownicy 23cm:
  • 6 jajek
  • 210g cukru pudru
  • 165g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 165ºC około 30 - 40 minut , z termoobiegiem.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Robiąc biszkopt kakaowy dodajemy 50g (65g) kakao, ilość cukru powiększamy do 200g (260g), ilość mąki pszennej zmniejszamy do 100g (130g), a ziemniaczanej do 30g (40g).

Brak komentarzy: