- 350g chałwy
- 100ml mleka
- 2 całe jajka + 1 białko
- 100g cukru
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko zagotować, wkruszyć chałwę. Ciągle podgrzewając, mieszać aż do zupełnego rozpuszczenia się chałwy i powstania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (28cmx8cm). Piec w 170 stopniach przez 35-40min.
Posypać po wierzchu kawą Inką.
4 komentarze:
wow! może być super!
witam się :)
Chciałam powiedzieć, ze ciacho się pięknie prezentuje na tym błekitnym Bolesławcu :)
Widzę też, że poniżej dałaś przepis na ciasto z buraczkami, czy to z przepisu Polki? Jeszcze go nie robiłam, ale mam na nie ochotę...
Pozdrawiam!
lubię chałwę
polubiłabym Twoje wymyślne ciasto :-)
zdolniacha :)
uwielbiamy chałwę więc na pewno spróbujemy
widzę, że preferujemy podobne smaki a nawet kolory :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz