11/28/2009

Strucla z konfiturą figową i powidłami śliwkowymi

  • 420g mąki
  • 1 jajko
  • 7g suchych drożdży
  • 50g cukru
  • 175ml mleka
  • 60g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 150g konfitury figowej i 150g powideł śliwkowych lub inne
  • kruszonka*

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajko roztrzepać z cukrem w mleku, wlać do mąki. Dodać masło i aromat. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i nie przyklejające się do rąk. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na długość formy (u mnie: 26cm) i grubość ok. 4mm. Na jednym placku rozsmarować konfiturę, na drugim powidła. Zwinąć w rulony i umieścić w wysmarowanej masłem formie, w pewnej odległości od siebie i od brzegów. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny (obie strucle powinny siebie dotknąć). Następnie rozciąć strucle wzdłuż prawie do samego końca, poczekać aż rozłożą się na boki. Posmarować wierzch mlekiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35-40min.


*30g masła, 8 łyżek mąki, 3 łyżki cukru

Brak komentarzy: