12/05/2009

Zupa dyniowa z białą fasolką

  • 1kg obranej i pokrojonej na kawałki dyni
  • 250g białej fasolki
  • 400-500ml wody
  • kostka bulionu warzywnego
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: imbir, kumin, papryka, kolendra
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliw z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
Fasolkę namoczyć przez noc, następnie ugotować do miękkości.
Na rozgrzanej oliwie zarumienić poszatkowaną cebulkę i czosnek. Wrzucić na patelnię pokrojoną dynię, przyprawić. Dusić pod przykryciem 15-20min aż dynia będzie miękka.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Wrzucić połowę ugotowanej fasolki oraz całość dyni, zmiksować na puree. Dodać pozostałą fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy: