11/07/2009

Pieczona dynia z ziemniakami, buraczkami i mieszanką sałat

składniki:
  • 800g dyni (bez skórki, wewnętrznego miąższu i pestek)
  • 4 buraki
  • 8 ziemniaków
  • 100g mieszanej sałaty (np. rukola, roszponka, radicchio, endywia kędzierzawa)
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu
  • kumin
  • sól, pieprz

wykonanie:
Dynię, ziemniaki i buraki obrać. Dynię pokroić na nieduże sześciany, ziemniaki na 5mm plasterki; buraczki pokroić w ósemki, a każdą z nich przekroić jeszcze w poprzek na pół. Buraczki wyłożyć na blasze do pieczenia, posolić i wstawić na 15minut do piekarnika (215 stopni). Ziemniaki wymieszać z 1 łyżką oliwy, solą oraz kuminem, a następnie dorzucić do podpieczonych buraków. Piec kolejne 15minut. Dynię wymieszać z 1 łyżką oliwy oraz solą, po czym dołożyć do pieczonych warzyw. Z 1 łyżki oleju, octu, posiekanego czosnku, soli oraz pieprzu przygotować dressing. Polać nim warzywa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do miękkości.
Do upieczonych warzyw, jeszcze ciepłych dorzucić mieszankę sałat.

Brak komentarzy: