- 250g mąki pszennej
- 250g mąki żytniej razowej
- 120g masła
- 250g miodu
- 1 szklanka kefiru
- 3 jajka
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- (1 płaska łyżka kakao + 1 czubata łyżka cukru)
- 400g bakalii - suszone morele, figi i śliwki oraz kandyzowane gruszki
- przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, imbir - po 1 łyżeczce i mielone goździki - 1/2 łyżeczki
Miód i masło rozpuścić, ostudzić. Mąki wymieszać z sodą i przyprawami (oraz z kakao i cukrem, wg uznania). Bakalie drobno pokroić. Ubić jajka, dodać miód z masłem i sok pomarańczowy, a następnie wlewać kefir na zmianę z porcjami mieszanki mącznej, dokładnie mieszając. Na koniec dorzucić bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki o wym. 22cmx26cm wyłożonej papierem. Wstawić do nagzanego piekarnika. Piec 50-60min w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
1 komentarz:
brzmi baaardzo smakowicie!
Prześlij komentarz