10/31/2009

Ciasto korzenne z mnóstwem bakalii i miodem

składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej razowej
  • 120g masła
  • 250g miodu
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • (1 płaska łyżka kakao + 1 czubata łyżka cukru)
  • 400g bakalii - suszone morele, figi i śliwki oraz kandyzowane gruszki
  • przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, imbir - po 1 łyżeczce i mielone goździki - 1/2 łyżeczki
wykonanie:
Miód i masło rozpuścić, ostudzić. Mąki wymieszać z sodą i przyprawami (oraz z kakao i cukrem, wg uznania). Bakalie drobno pokroić. Ubić jajka, dodać miód z masłem i sok pomarańczowy, a następnie wlewać kefir na zmianę z porcjami mieszanki mącznej, dokładnie mieszając. Na koniec dorzucić bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki o wym. 22cmx26cm wyłożonej papierem. Wstawić do nagzanego piekarnika. Piec 50-60min w temp. 170 stopni do suchego patyczka.

1 komentarz:

Kasia pisze...

brzmi baaardzo smakowicie!