Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych:
- 2 piersi z kurczaka
- pół szklanki mleka
- szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- pieprz, papryka ostra
- sól
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Z mleka, mąki, jajka, pieprzu, papryki oraz soli przygotować ciasto naleśnikowe. Płatki kukurydziane wymieszać z bułką tartą. Rozgrzać olej na patelni. Kawałki kurczaka maczać w cieście, a następnie obtaczać w płatkach z bułką tartą. Układać na patelni, smażyć do zarumienienia, przewracając co jakiś czas, by nie przypaliły się z jednej strony.
Sos słodko-kwaśny:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka octu
- kilka kropel sosu sojowego
- kawałek papryki (ok. 1/10)
- cebula (ok. 1/8)
- łyżka dżemu morelowego/brzoskwiniowego/jabłkowego
- szczypta ostrej papryki
Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałki. Miód rozpuścić w garnuszku, dorzucić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
1 komentarz:
Zapowiada się pysznie :) Bardzo lubię kurczaka przygotowanego w taki sposób :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz