11/07/2009

Kurczak w chrupiącej panierce z sosem słodko-kwaśnym

Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych:
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • pieprz, papryka ostra
  • sól
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Z mleka, mąki, jajka, pieprzu, papryki oraz soli przygotować ciasto naleśnikowe. Płatki kukurydziane wymieszać z bułką tartą. Rozgrzać olej na patelni. Kawałki kurczaka maczać w cieście, a następnie obtaczać w płatkach z bułką tartą. Układać na patelni, smażyć do zarumienienia, przewracając co jakiś czas, by nie przypaliły się z jednej strony.

Sos słodko-kwaśny:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka octu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • kawałek papryki (ok. 1/10)
  • cebula (ok. 1/8)
  • łyżka dżemu morelowego/brzoskwiniowego/jabłkowego
  • szczypta ostrej papryki
Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałki. Miód rozpuścić w garnuszku, dorzucić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.

1 komentarz:

kasiaaaa24 pisze...

Zapowiada się pysznie :) Bardzo lubię kurczaka przygotowanego w taki sposób :)

Pozdrawiam :)