10/03/2009

Sernikobrownie ze śliwkami

brownie:
  • 100 czekolady
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 70g mąki
  • 120g cukru
  • kilka suszonych, drobno pokrojonych śliwek
Czekoladę rozpuścić w garnuszku razem z masłem. Jajka ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Połączyć delikatnie z ostudzoną czekoladą, a następnie z mąką i śliwkami, starając się by piana z jajek 'nie oklapła'.
Ciasto przelać do formy (średnica 21cm) wysmarowanej masłem i pokrytej papierem, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec 20-25 minut.

masa serowa:
  • 500g sera tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 125g jogurtu śliwkowego (np. Activia)
  • 2 jajka
  • 120g cukru pudru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka powideł śliwkowych
Ser połączyć z jogurtem, mąką i sodą. Jajka ubić z cukrem, a następnie wymieszać dokładnie z serem. 3/4 masy wylać na podpieczony i ostudzony spód brownie, do pozostałej 1/4 dodać powidła śliwkowe, wymieszać, wyłożyć na masę serową.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec 40-45min. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Brak komentarzy: