10/18/2009

Sernik z orzechami

spód:
  • 1 szklanka pokruszonych ciasteczek digestive
  • 1/2 szklanki orzechowej granoli (większe grudki należy dobrze rozdrobnić)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
Okrągłą formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem. Ciasteczka, granolę, masło i mleko połączyć, masą pokryć dno foremki. Wstawić do piekarnika, piec 7min w temp. 170 stopni.

masa orzechowa:
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
Miód i masło podgrzać w garnuszku. Jajko roztrzepać i powoli dodawać do miodu z masłem. Następnie wsypać orzechy. Gotować jeszcze 3min, mieszając. Zdjąć z ognia i wylać masę na podpieczony spód.

masa serowa:
  • 500g sera białego, trzykrotnie mielonego
  • 200g serka waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
Ser połączyć z waniliowym serkiem. Dodać cukier, utrzeć. Wbijać po jednym jajku, a następnie dodać mąkę i orzechy. Mieszać aż do dokładnego połączenia się składników. Wylać na ostudzoną masę orzechową.
Piec w temp. 170stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić, by sernik ostygł. Następnie wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy: