10/24/2009

Ciasto kokosowe z polewą z białej czekolady

składniki:
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (w tym 1 szklanka wiórków zmielonych na 'mąkę')
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka białej czekolady
  • garść wiórków kokosowych do dokoracji

przygotowanie:
Masło i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, mieszając. Gdy masło się i cukier się rozpuszczą, wyłączyć palnik. Dodać mleczko kokosowe, wymieszać, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, zaś mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Do ostudzonej masy dodawać po jednym żółtku na przemian z porcjami mieszaniny sypkich składników. Gdy ciasto będzie jednolite, delikatnie połączyć je z ubitymi białkami. Następnie przelać wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (u mnie tortownica o średnicy 23cm).Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 160 stopni. Czas: 60min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polać je rozpuszczoną z jedną łyżką masła białą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy: