10/10/2009

Pierożki z cukinią i brokułami

farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • oregano, tymianek - po 1 łyżeczce
  • sól
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać i zrumienić na rozgrzanym oleju. Cukinię, brokuł oraz paprykę drobno pokroić, dorzucić na patelnię do cebuli i czosnku . Dodać przyprawy, posolić. Dusić do momentu aż warzywa będą miękkie, a sam farsz dosyć gęsty. Ostudzić.

ciasto:
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki pszennej zwykłej
  • 1 żółtko
  • 200ml wody
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować pierogi w sposób, który jest dla nas najwygodniejszy. Wrzucać po 8-10 sztuk do gotującej się, osolonej wody. wyjmować, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podana ilość składników wystarcza na 3 porcje.

1 komentarz:

kasiaaaa24 pisze...

Zapowiada sie bardzo ciekawie :) Pozdrawiam :)