10/24/2009

Brukselka z sosem śmietanowym

składniki:
  • 500g brukselki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 2 'trójkąciki' Hochland o smaku śmietankowym lub emmentaler
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • woda
przygotowanie:
Brukselkę umyć, pokroić każdą na połówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Śmietanę wlać do garnuszka, podgrzać. Dodać serki topione oraz jogurt. Podgrzewać aż 'trójkąciki' zupełnie się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki wody (lub więcej, jeśli sos nadal będzie zbyt gęsty), wymieszać. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Polać sosem ugotowaną i ostudzoną brukselkę,

Brak komentarzy: