9/26/2009

Ciasto cukiniowe z czekoladą

składniki:
/forma 28cmx23cm/
  • 300g mąki (150g zwykłej i 150g mąki graham)
  • 2 jajka
  • 230g cukru (lub 140g fruktozy)
  • 100g miękkiego masła
  • 100ml oleju
  • 120ml jogurtu naturalnego
  • 400g startej cukinii
  • 150g startej gorzkiej czekolady, 70%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
wykonanie:
Masło, olej oraz cukier umieść w jednym naczyniu i zmiksuj. Następnie dodaj jajka oraz jogurt, ciągle miksując. Mąkę połącz z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do masy, mieszając dokładnie. Teraz wmieszaj w ciasto startą cukinię, czekoladę, kakao oraz ekstrakt waniliowy.
Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika; czas pieczenia: 50-60min.

Brak komentarzy: