/forma 28cmx23cm/
- 300g mąki (150g zwykłej i 150g mąki graham)
- 2 jajka
- 230g cukru (lub 140g fruktozy)
- 100g miękkiego masła
- 100ml oleju
- 120ml jogurtu naturalnego
- 400g startej cukinii
- 150g startej gorzkiej czekolady, 70%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Masło, olej oraz cukier umieść w jednym naczyniu i zmiksuj. Następnie dodaj jajka oraz jogurt, ciągle miksując. Mąkę połącz z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do masy, mieszając dokładnie. Teraz wmieszaj w ciasto startą cukinię, czekoladę, kakao oraz ekstrakt waniliowy.
Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika; czas pieczenia: 50-60min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz