składniki:
/na 4 osoby/
- 2 piersi kurczaka
- 200g kremowego twarożku, np. Philadelphia
- 1 kostka bulionu
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 posiekanej cebuli
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
Do garnka wrzuć cebulkę, czosnek, masło i kostkę bulionu. Zalej 3 szklankami wody, przypraw solą i pieprzem, zagotuj. Wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je, zaś z bulionu odmierz jedną szklankę i odstaw - będzie potrzebny do ciasta.
Kurczaka przemiel w maszynce, dodaj twarożek i pietruszkę, dokładnie wymieszaj.
Ze szklanki bulionu, 2 szklanek mąki (ja zastąpiłam połowę szklanki mąki otrębami owsianymi) oraz 2 żółtek wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Zlep brzegi kółka, a następnie uformuuj coś na kształt udka kurczaka, ew. zwykłej kulki. Kotleciki obtaczamy w białku i bułce tartej, po czym smażymy na głębokim tłuszczu, co pewien czas odwracając na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz