9/26/2009

Coxinha

Brazylijskie kotleciki z kurczaka.

składniki:
/na 4 osoby/
  • 2 piersi kurczaka
  • 200g kremowego twarożku, np. Philadelphia
  • 1 kostka bulionu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
wykonanie:
Do garnka wrzuć cebulkę, czosnek, masło i kostkę bulionu. Zalej 3 szklankami wody, przypraw solą i pieprzem, zagotuj. Wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je, zaś z bulionu odmierz jedną szklankę i odstaw - będzie potrzebny do ciasta.
Kurczaka przemiel w maszynce, dodaj twarożek i pietruszkę, dokładnie wymieszaj.
Ze szklanki bulionu, 2 szklanek mąki (ja zastąpiłam połowę szklanki mąki otrębami owsianymi) oraz 2 żółtek wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Zlep brzegi kółka, a następnie uformuuj coś na kształt udka kurczaka, ew. zwykłej kulki. Kotleciki obtaczamy w białku i bułce tartej, po czym smażymy na głębokim tłuszczu, co pewien czas odwracając na drugą stronę.

Brak komentarzy: