7/22/2009

Muffiny Cruchy

składniki:
/12-14 sztuk/
  • 200g mąki (użyłam 100g mąki zwykłej i 100g mąki razowej)
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru (użyłam 75g fruktozy)
  • szczypta soli
  • 200ml maślanki
  • roztrzepane jajko
  • 70ml oleju
  • 200g musli Crunchy (np. firmy Sante z sezamem) lub Granoli (np. firmy Sante orzechowa)
wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej - jajko połączyć z maślanką i olejem. Płynne składniki wlać do sypkich i wymieszać niezbyt dokładnie (tylko do połączenia się składników). Następnie dodać Crunchy, wymieszać. Nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami, a w przypadku ich braku - posmarować foremki masłem i oprószyć mąką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.

Brak komentarzy: